لباسهای پاییزی و زمستانی مانند انواع بافت از جمله لباسهای پرکاربرد در روزهای سرد سال هستند که نحوه شستوشو و نگهداری آنها نیاز به توجه و دقت بیشتری دارد.
معمولاً هنگام خرید ست زنانه بافت دغدغه شستن آنها نیز وجود دارد. زیرا کوچکترین اشتباه در شستوشوی لباسهای بافتنی میتواند منجر به آسیب به لباس و کاهش طول عمر آنها شود.
بنابراین اگر شما هم دوست دارید با طریقه شستن لباسهای بافتنی، نحوه خشک کردن، اتو کردن و نگهداری از آنها آشنا شوید خواندن این مقاله را از دست ندهید. چراکه بهطور جامع و کامل سوالات شما در این زمینه را پاسخ دادهایم.
به برچسب راهنمای لباس دقت کنید
برخی از لباسهای بافتنی دارای برچسب یا تگ در قسمت درونی خود هستند که در روی آنها اطلاعاتی مانند نحوه شستن لباس بافتنی، دمای مناسب شستوشو، نحوه خشک کردن و اتوکشی آورده شده است. به شما توصیه میکنیم اگر لباس بافت شما دارای تگ بوده قبل از شستوشو آن را مطالعه کرده تا با نحوه شستن آن آشنا شوید.
شستن لباس بافتنی با ماشین لباسشویی
بهتر است تا جایی که میتوانید برای شستن لباس بافت خود از ماشین لباسشویی استفاده نکنید، مگر اینکه برچسب اطلاعات لباس این اجازه را به شما داده باشد.
شاید این سوال برای شما مطرح شده باشد که به چه علت نباید لباس بافت و پشمی را با ماشین لباسشویی شست؟ معمولاً دمای زیاد و چرخش ماشین لباسشویی باعث آسیب جبرانناپذیر به بافت، ظاهر و رنگ لباسهای بافت میشود. به همین جهت نیز توصیه میشود تا جای ممکن از شستن لباس بافت با ماشین لباسشویی اجتناب شود.
در هر حال اگر مجبور شدید از ماشین لباسشویی برای شستوشوی لباس بافتنی خود استفاده کنید، به نکات زیر توجه کنید.
- دمای ماشین لباسشویی را مطابق با دمای مجاز درجشده در تگ لباس بافت خود تنظیم کنید.
- اگر ماشین لباسشویی شما دارای تنظیماتی برای شستشوی لباس پشمی است از آن تنظیمات استفاده کنید.
- همانطور که گفتیم چرخش زیاد و سریع ماشین لباسشویی در حین شستن و آبگیری لباس، صدمات زیادی به لباس بافت وارد میکند. بنابراین تنظیمات ماشین لباسشویی را روی کندترین تعداد دور چرخش یا handwash قرار دهید.
- از شوینده مناسب لباس خود استفاده کنید. به این نکته توجه داشته باشید که شویندههای قوی دارای آنزیم به تاروپود لباسهای بافتنی به خصوص لباسهای پشمی آسیب زیادی وارد میکنند.
- هنگام شستوشوی لباس بافتنی با ماشین لباسشویی از حالت خشککن ماشین لباسشویی استفاده نکنید. چراکه همانطور که گفته شد چرخش زیاد باعث تغییر حالت و ظاهر لباس میشود.
بیشتر بخوانید: شستوشو انواع مانتو و انتخاب شوینده مناسب
شستن لباس بافتنی با دست
اگر میخواهید لباسهای بافتنی دوستداشتنیتان آسیب نبینند و زیبایی ظاهری خود را حفظ کنند، شستن لباس بافت با دست را جایگزین ماشین لباسشویی کنید. طریقه شستن لباس بافتنی با دست به شرح زیر است:
- در مرحله اول یک تشت را از آب سرد یا آب ولرم با دمای کمتر از 35 درجه سانتیگراد پر کنید.
- متناسب با حجم آب و میزان کثیفی لباس بافت، مقدار مناسبی از مایع لباسشویی ملایم بدون آنزیم را داخل آب ریخته و لباس را درون تشت قرار دهید.
- بعد از اینکه لباس کاملاً خیس خورد آن را به آرامی ماساژ دهید. برای ماساژ دادن تمرکز خود را روی قسمتهای لکهدار یا کثیفتر لباس بگذارید. اجازه دهید حدوداً 15 الی 20 دقیقه لباس داخل آب باقی بماند.
- در مرحله آبکشی نیز لباس بافت یا پشمی خود را با استفاده از آب سرد یا ولرم و بدون چنگ زدن و چلاندن آبکشی کنید.
- برای اطمینان از زدوده شدن هرگونه مواد شوینده از لباس بافت، مرحله آبکشی را چندین مرحله تکرار کنید.
نحوه خشک کردن لباس بافت
بعد از پایان یافتن مرحله شستوشو و آبکشی لباس بافت، برای گرفتن آب اضافی آن بههیچوجه آن را فشرده یا مچاله نکنید. برای این کار، لباس بافت خود را روی یک حوله تمیز انداخته و سپس از قسمت انتهایی شروع به رول کردن آنها کرده و به آرامی با دست فشار دهید تا آب اضافی لباس به حوله منتقل شود.
برای خشک کردن لباس بافت از آویزان کردن آن اکیداً خودداری کنید. زیرا بهعلت سنگینی باعث تغییر سایز و اندازه لباس میشود. برای خشک کردن اصولی لباس بافت آن را بهصورت افقی روی یک پارچه یا حوله تمیز و خشک قرار داده تا به تدریج خشک شود.
آیا لباسهای بافتنی را میتوان اتو کرد؟
نحوه اتو کردن لباسهای بافت نیز دقیقاً بهاندازه شستن و خشک کردن آن اهمیت دارد. اگر قصد شما از اتو کردن، خشک شدن سریعتر لباس بافت است باید بگوییم این کار را انجام ندهید. زیرا باعث آسیب به بافت و ظاهر آن میشود.
اگر جزو افرادی بوده که نسبت به چروکهای هرچند کم لباسهای خود حساس هستید و چارهای جز اتو کردن لباس بافت برای شما وجود ندارد توصیههای زیر را مد نظر خود داشته باشید.
- حتی اگر رطوبت لباس بافت شما ناچیز است هرگز از اتو چه با دمای بالا و چه با دمای پایین استفاده نکنید.
- برای اتو کردن لباس بافت و پشمی، اتو را تا دمای متوسط برای چند دقیقه داغ کنید و پس از کشیدن آن از برق، اتو کشیدن را شروع کنید. همچنین میتوانید یک پارچه تمیز را روی لباس بافتنی خود انداخته و بعد آن را اتو بزنید.
- این نکته مهم را در نظر داشته باشید که فرایند اتو کردن باید کوتاه و در دمای پایین باشد.
چگونه لباس بافت آبرفته را به حالت اولیه خود برگردانیم؟
گاهی اوقات بهدلیل عدم رعایت اصول صحیح شستوشوی لباس بافت به خصوص استفاده از آب داغ، لباس بافت دچار تغییر سایز یا همان آبرفتگی خواهند شد. شاید تصور کنید اگر لباس بافت یا پشمی دچار چنین مشکلی شد دیگر نمیتوان برای آن کاری کرد، اما اینگونه نیست. به شما قول میدهیم اگر روش گفته شده در زیر را مرحلهبهمرحله انجام دهید لباس بافتتان به حالت قبل خود بازخواهد گشت!
- در داخل یک تشت آب سرد یا ولرم ریخته و لباس خود را درون آن قراردهید.
- بسته به حجم آب و اندازه لباس خود مقداری نرمکننده لباس یا شامپو بچه (حدوداً یک قاشق غذاخوری) را به آب داخل تشت اضافه کنید. نرمکننده یا شامپو بچه باعث نرمی تاروپود الیاف لباس بافت شده و انعطافپذیری آن را افزایش میدهد.
- مطمئن شوید که لباس شما کاملاً درون آب غوطهور بوده و همه قسمتهای آن خیس شده است. اجازه دهید 30 دقیقه لباس شما درون تشت باقی بماند تا خیس بخورد.
- در این مرحه آب اضافی لباس را بهآرامی و بدون چلاندن یا پیچاندن از لباس خارج کنید.
- در مرحله پنجم همانند روشی که برای خشک کردن لباس بافتنی گفتیم، آن را روی یک حوله تمیز انداخته و رول کنید. سپس به آرامی آن را فشار داده تا آب اضافی آن خارج شود.
- بعد از گرفتن آب اضافی، لباس بافت خود را به مدت 30 دقیقه از قسمتهایی که آب رفته بکشید تا به شکل و اندازه قبلی خود بازگردد.
- در نهایت وقتی به نتیجه دلخواه رسیدید با استفاده از روشی که بالاتر توضیح دادیم لباس خود را خشک کنید.
بهترین روش شستن لباس بافت چه روشی است؟
بهترین روش شستن لباس بافت همان روشی است که در تگ یا برچسب لباس توسط تولیدکننده آن توضیح داده شده است. اگر لباس بافتنی شما فاقد تگ بوده باید بدانید که بهترین روش شستوشوی لباسهای بافتنی اعم از پشمی، موهر و… شستن آنها با دست و با آب سرد (حداکثر 30 درجه سانتیگراد) است.
روش مناسب و مطمئن دیگری که برای شستوشوی لباسهای بافت وجود دارد این است که لباس خود را به دست خشکشوییهای کاربلد و ماهر بسپارید.
نکات کلیدی و تکمیلی شستن لباس بافت
- همیشه قبل از انجام شستوشو برچسب راهنمای شستوشو را بررسی کنید تا مطمئن شوید که روش شستوشوی صحیح را انجام میدهید.
- لباسهای بافت که از الیاف طبیعی بافته شدهاند مانند لباسهای پشمی را هرگز بهطور مکرر و در فواصل زمانی کوتاه نشویید تا از آسیب دیدن آنها جلوگیری کنید.
- بههیچ عنوان از آب داغ برای شستوشوی لباس بافت خود استفاده نکنید زیرا باعث آسیب به بافت و رنگ آن میشود.
- برای شستن لباس بافت از آب سرد و نرمکننده استفاده کنید تا از آسیب به لباس جلوگیری شود. استفاده بیش از حد از مواد شوینده در هنگام شستوشو نیز از عمر لباس بافت کم خواهد کرد.
- بههیچعنوان از مواد شوینده سفیدکننده برای از بین بردن لکههای لباس بافت خود استفاده نکنید.
- برای گرفتن آب اضافی لباس از چلاندن، پیچاندن و فشار دادن لباس خودداری کنید.
- مرحله آبکشی را بهدقت و چندین مرتبه انجام دهید. باقی ماندن مواد شوینده در بافت لباس میتواند به لباس صدمه بزند.
- برای خشک کردن لباس آن را زیر نور مستقیم خورشید قرار ندهید چراکه باعث رنگ پریدگی لباس بافت خواهد شد.
- تا زمانی که لباس بافت بهطور کامل خشک نشده است از تا کردن و قراردادن آن داخل کمد جلوگیری کنید. در صورت انجام این کار لباس بافت یا پشمی بوی نم بسیار بدی میگیرد که از بردن آن بسیار مشکل است.
- هرگز از حرارت بالا برای خشک کردن لباسهای بافتنی خود استفاده نکنید تا از آسیب دیدن بافت آنها جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع بافت زنانه
سخن نهایی
لباسهای بافت جزو آن دسته از لباسهایی هستند که نحوه شستوشو و مراقبت از آنها نسبت به سایر لباسها کمی متفاوت بوده و دقت بیشتری لازم دارد. بهطور کلی آشنایی با اصول شستن لباس بافت کمک زیادی به ماندگاری، حفظ ظاهر و کیفیت آنها میکند.
همانطور که در نوشتار اشاره کردیم بهترین روش شستوشوی لباسهای بافتنی شستن آنها با دست و آب سرد است. برای خشک کردن لباسهای بافت نیز باید از آویزان کردن و قرار دادن آن در مقابل نور مستقیم خورشید اجتناب کرد.
آیا شما تجربهای در شستن لباس بافت دارید؟ به نظر شما بهترین روش شستوشو لباسهای بافتنی چیست؟ چه موارد دیگری را در رابطه با شستوشو، خشک کردن و نگهداری این دسته از لباسها باید رعایت کرد؟
نظرات خود را با ما نیز به اشتراک بگذارید.