دسته‌بندی نشده

پارچه لینن چیست؟ نکاتی که باید درباره این پارچه بدانید

معرفی پارچه لینن

احتمالاً شما هم در این سال‌های اخیر، هنگام خرید مانتو یا شلوار، نام لینن را در فروشگاه‌های مختلف اعم از آنلاین و حضوری زیاد شنیده‌اید و این سوال برای شما پیش آمده باشد که پارچه لینن چیست؟ ما در این نوشتار، سعی کردیم به سوال شما پاسخ جامع و کامل بدهیم. در این مقاله، ضمن معرفی پارچه لینن قرار است مطالبی در رابطه با ویژگی‌ها، انواع، کاربردها و نحوه نگه‌داری آن بخوانیم.

 

پارچه لینن چیست؟

لینن یک پارچه قدیمی است که از الیاف ساقه گیاه کتان (Flax) به دست می‌آید و شباهت‌های زیادی نیز با پنبه دارد. این پارچه در عین سبکی که دارد، بسیار خنک بوده و برای لباس‌های تابستانی بهترین گزینه است.

کشورهایی نظیر ایتالیا، بلژیک و ایرلند باکیفیت‌ترین و مرغوب‌ترین نوع لینن را تولید می‌کنند اما کشور چین این روزها به بزرگترین تولید کننده لینن تبدیل شده است.

پارچه لینن یا لنین؟

برخی‌ها این نوع پارچه را لینن و برخی لنین می‌نامند. اما باید بگوییم که تلفظ درست نام این پارچه لینن (Linen) است. واژه انگلیسی Linen از دو قسمت Lin به معنی کتان و پسوند en تشکیل شده است. پسوند en کلمه را به صفت تبدیل می‌کند و به معنی “ساخته شده از، تشکیل شده از” است.

اما کلمه لنین نام رهبر انقلابی شوروی سابق است و ربطی به پارچه و انواع آن ندارد!

 

پارچه لینن چه ترکیباتی دارد؟

همان‌طور که اشاره کردیم، پارچه لینن از الیاف کتان به دست می‌آید. اما هنگام تولید این پارچه، علاوه‌بر کتان، ترکیبات دیگری نیز به آن افزوده می‌شود. پارچه لینن درجه یک و باکیفیت از 70% کتان یا پنبه،20 % ویسکوز و 10% پلی استر تشکیل شده است. درحالی‌که، در پارچه لینن با درجه کیفیت پایین‌تر ویسکوز به کار نمی‌رود و تنها از 50% کتان و 50% پلی استر بافته می‌شود. اضافه کردن این مواد به کتان، مقاومت پارچه را افزایش داده و از چروکیدگی زیاد جلوگیری می‌کند.

 

انواع پارچه لینن

 

انواع پارچه لینن

 

شاید فکر کنید چون پارچه لینن عمدتاً از الیاف کتان به دست می‌آید نوع دیگری نداشته و تنها یک نوع پارچه لینن وجود دارد. اما براساس تکنیک و نوع بافت، 4 نوع پارچه لینن تولید می‌شود که در ادامه هر یک را توضیح می‌دهیم.

 

لینن داماسک (Damask linen)

پارچه لینن داماسک بافت ظریفی داشته و معمولاً برای کاربرد روزانه استفاده نمی‌شود بلکه بیشتر برای وسایل تزئینی کاربرد دارد.

 

لینن ساده بافت (Plain-woven)

مهم‌ترین ویژگی لینن ساده بافت مقاومت و دوام بالای آن است. به همین جهت، از این نوع پارچه لینن برای تولید حوله استفاده می‌شود.

 

لینن شل بافت (Loosely-woven)

در میان انواع مختلف لینن، کم‌ترین میزان دوام و مقاومت متعلق به لینن شل بافت است. از طرفی، چون این نوع لینن قدرت جذب آب بسیار بالایی دارد بیشتر برای تولید دستمال نظافت آشپزخانه و برخی از لباس‌های راحتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

لینن پوششی (Sheeting linen)

لینن پوششی دارای تراکم تاروپود بالا، بافت محکم و در عین حال، نرم و لطیف است. این خصوصیات باعث شده است لینن پوششی کاربردهای‌ گسترده‌ای داشته باشد.

علاوه بر نوع بافت، پارچه‌های لینن را با توجه به سایر متریال به‌کار‌رفته در آن می‌توان به صورت زیر تقسیم‌بندی کرد:

 

پارچه لینن پنبه‌ای

اگر برای روزهای گرم تابستان به دنبال یک پارچه مناسب هستید، پارچه لینن پنبه‌ای می‌تواند بهترین انتخاب برای شما باشد. لینن پنبه‌ای گرما را جذب و به بدن منتقل نمی‌کند در نتیجه هنگام استفاده از آن، بیشتر احساس خنکی می‌کنید. همچنین این نوع لینن در برابر ساییدگی نیز مقاومت زیادی دارد که این خصوصیت باعث شده است طول عمر و دوام بالایی داشته باشد.

این نکته را نیز باید بگوییم که پارچه لینن پنبه‌ای دارای آبرفت است. به همین دلیل اگر این نوع لینن را تهیه کردید حتماً قبل از برش و دوخت، آن را بشویید تا آبرفت آن انجام شود.

از پارچه لینن پنبه‌ای معمولاً برای دوخت دامن، تونیک، پیراهن و لباس‌های مخصوص به آشپزخانه مانند پیش‌بند استفاده می‌شود.

 

پارچه لینن نخی

پارچه لینن نخی، خنک بوده و برای فصل بهار و تابستان بسیار مناسب است. اما هنگامی که در معرض گرما قرار بگیرد سریع چروک شده و نیاز به اتوکاری زیادی دارد.

 

پارچه لینن کتان

پارچه لینن کتان از گیاه الیاف یکساله به دست آید و سطح آن صاف است. یکی از ویژگی‌های این پارچه این است که تقریبا آهاردار بوده و به خوبی در تن می‌ایستد. اما میزان چروک‌شدگی آن با سایر انواع لینن تفاوتی ندارد.

 

پارچه لینن ابریشم

پارچه لینن ابریشم همان‌طور که از نامش پیداست از ترکیب لینن و ابریشم ساخته می‌شود و بافت آن بسیار لطیف، محکم و براق است. لینن ابریشم برای دوخت لباس‌هایی مثل دامن، پیراهن و شلوار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

پارچه لینن پشمی

گاهی اوقات از درصدی پشم در بافت پارچه‌های مختلف از جمله لینن استفاده می‌شود. یکی از خصوصیات پارچه لینن پشمی این است که دمای بدن را متعادل نگه می‌دارد. به عبارت دیگر در فصل زمستان گرمای بدن را حفظ می‌کند و در تابستان نیز مانع از ورود گرما به درون لباس می‌شود. از مزایای دیگر لینن ابریشمی این است که هم رطوبت را به خوبی جذب می‌کند و هم زود خشک می‌شود. هر چند که این پارچه با توجه به خصوصیاتی که دارد برای تابستان و زمستان مناسب است، اما بیشتر برای دوخت لباس‌های زمستانی کاربرد دارد.

 

مزایای پارچه لینن چیست؟

 

مزایای پارچه لینن

 

پارچه لینن از گذشته‌های دور تا به امروز و در نقاط مختلف دنیا مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این پارچه به دلیل مزایا و خصوصیات منحصربه‌فردی که دارد محبوبیت خود را نیز حفظ کرده است. برای آشنایی بیشتر با ویژگی‌ها و مزایای این پارچه ادامه مطلب را از دست ندهید.

 

قدرت جذب و دفع بالای رطوبت

پارچه لینن به دلیل نوع بافت آن که از نوع کم تراکم است، رطوبت و آب را سریع جذب خود می‌کند. از طرفی خیلی راحت نیز رطوبت را دفع کرده و خشک می‌شود. این ویژگی لینن، آن را برای استفاده به عنوان انواع لباس بهاره و تابستانه مناسب ساخته است.

 

بافت سبک و خنک

یکی دیگر از خصوصیات پارچه لینن، سبک بودن آن است. وجود منافذ متعدد که در واقع از تراکم پایین بافت آن می‌آید باعث تنفس‌پذیری بالای این پارچه شده است. به عبارت دیگر، جریان هوا به راحتی از این منافذ عبور کرده و به شما احساس خنکی می‌دهد. همچنین، از آن جایی که لینن به طور ذاتی رنگ روشنی دارد نور خورشید را جذب نکرده و منعکس می‌کند. در نتیجه برای روزهای گرم سال، پوشش‌هایی از جنس لینن مانند مانتو، پیراهن و شلوار بهترین گزینه هستند.

 

دوام و مقاومت بالای پارچه لینن

اگر می‌خواهید بدانید بادوام‌ترین و مقاوم‌ترین پارچه‌ای که برای دوخت انواع لباس‌های بهاره و تابستانه می‌تواند استفاده شود چیست، باید بگوییم که آن پارچه لینن است. لینن یکی از مقاوم‌ترین الیاف‌ها در دنیا بوده، به‌طوری‌که از پنبه نیز مقاومت بیشتری دارد.

 

ضد حساسیت بودن

اگر شما هم جزو افرادی هستید که هر نوع الیاف و یا پارچه‌ای را نمی‌توانید استفاده کنید و به آن‌ها حساسیت دارید، پارچه لینن مناسب شماست. لینن به دلیل داشتن ماهیت طبیعی، یک پارچه ضد آلرژی محسوب می‌شود. علاوه بر این، لینن خاصیت آنتی باکتریایی نیز دارد.

 

ثبات رنگ

پارچه لینن علاوه بر این که از نظر بافت، مقاومت و دوام بالایی دارد از نظر حفظ و ثبات رنگ نیز به همین صورت عمل می‌کند. پس اگر لباس‌های خود را به صورت مستمر و روزانه می‌شویید، لینن می‌تواند گزینه خوبی برای شما باشد.

 

معایب پارچه لینن چیست؟

در کنار همه مزایای خوبی که این پارچه دارد، معایبی را نیز می‌توان برای آن برشمرد. بزرگترین عیب پارچه لینن این است که زود چروک می‌شود و همواره نیاز به اتوکشی دارد. بنابراین اگر نسبت به چروکیده شدن لباس‌هایتان حساس هستید شاید لباس‌های دوخته شده با این نوع پارچه، زیاد مناسب شما نباشند.

البته این موضوع خیلی جای نگرانی ندارد، چرا که گاهی اوقات می‌توانید از روش‌های آسان دیگری به جای اتو کردن برای باز کردن چروک‌های لباس لینن خود استفاده کنید. در مواقعی که فرصت و یا شرایط اتو کردن لباس خود را ندارید، می‌توانید آن را با دست یا یک پارچه تمیز دیگر کمی مرطوب کنید. خواهید دید که چروک لباس لینن شما باز خواهد شد.

قیمت بالا نیز از دیگر معایب این پارچه خنک و سبک است. لینن به دلیل این‌که فرآیند بافت زمان‌بر و سختی دارد نسبت به سایر پارچه‌های رایج قیمت گران‌تری نیز دارد.

 

انواع کاربرد پارچه لینن

 

استفاده از پارچه لینن در دوخت انواع لباس

 

شاید فکر کنید پارچه لینن تنها برای تهیه لباس، آن هم از نوع تابستانی کاربرد دارد. اما باید به شما بگوییم که این نوع پارچه در زمینه‌های متنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

کاربرد در دوخت انواع لباس

گسترده‌ترین و مهم‌ترین کاربرد لینن، دوخت لباس‌های مختلف اعم از مانتو، پیراهن زنانه و مردانه، شلوار، کت و… است. مانتوهایی از جنس لینن در روزهای گرم سال، به خصوص در مناطق گرمسیر و استوایی زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرند. علاوه بر لباس‌های تابستانی، پارچه لینن در دوخت لباس‌های رسمی و لباس بچه‌گانه نیز کاربرد دارد.

 

استفاده به عنوان ملحفه

معمولاً لینن به دلیل ویژگی‌هایی که دارد مثل بافت سبک، منافذ زیاد و نفوذپذیری بالا در استفاده به عنوان ملحفه بسیار مناسب است. ملحفه‌هایی که از جنس لینن هستند مانع از گرم شدن بدن شده و از طرفی رطوبت و عرق را نیز به سرعت به خود جذب می‌کنند. علاوه بر این، از آن جایی که لینن مقاومت، دوام و ثبات رنگ بالایی دارد، برای استفاده به عنوان ملحفه گزینه خیلی خوبی است.

 

استفاده در تهیه حوله

همان‌طور که در متن اشاره کردیم، از پارچه لینن ساده بافت برای تولید انواع حوله استفاده می‌شود. این نوع از لینن، در کنار دوام و کیفیت بالایی که دارد، رطوبت را به خوبی جذب کرده و در مدت زمان کوتاهی خشک می‌شود.

 

استفاده در تولید کفش

شاید برای شما هم جالب باشد که از لینن در تولید برخی از کفش‌ها نیز استفاده می‌شود. پارچه لینن به دلیل 2 ویژگی بی‌نظیر خود یعنی نفوذپذیری بالای جریان هوا و خشک شدن زود، در پارچه رویی کفش‌ها استفاده می‌شود. ویژگی خوب این نوع کفش‌ها این است که کمتر بو می‌گیرند و گرما در درون کفش باقی نمی‌ماند.

از دیگر کاربردهای لینن می‌توان به استفاده در انواع وسیله آشپزخانه مانند پیش‌بند، دستمال سفره و نظافت، رومیزی و بوم نقاشی اشاره کرد.

 

نحوه نگه‌داری از پارچه لینن

 

دوخت انواع لباس با استفاده از پارچه لینن

 

اگر از طرفداران پارچه لینن هستید و لباس‌های مختلفی از این جنس پارچه دارید، بد نیست که با روش‌های محافظت و نگه‌داری از آن نیز آشنایی داشته باشید. رعایت نکات ریز باعث می‌شود لباس شما زیبایی و حالت خود را حفظ کند و طول عمر آن افزایش یابد.

 

به روش مناسب آن را بشویید

مهم‌ترین نکته‌ای که برای نگه‌داری پارچه لینن باید رعایت کنید، شست‌وشوی اصولی آن است. اگر لباس لینن خود را آماده خریده‌اید و دارای لیبل است، قبل از شست‌وشو ابتدا لیبل آن را بخوانید و مطابق آن عمل کنید. اما اگر لباس خود را دوخته‌اید در هنگام شست‌وشو موارد زیر را مد نظر قرار دهید:

  • به دلیل بافت پارچه لینن و ظرافتی که دارد، سعی کنید آن را با دست بشویید. اما اگر قصد داشتید از ماشین لباس‌شویی برای شستن آن استفاده کنید، حالتی را انتخاب کنید که دمای آب از 30 درجه بیشتر نشود. همچنین، لباس‌هایی که رنگ نزدیک به هم دارند را با هم بشویید.
  • برای شستن لباس لینن با دست، از آب خنک و یا ولرم استفاده کنید.
  • برای محافظت بهتر از سطح لباس، آن را به صورت پشت‌ و رو بشویید.
  • برای محافظت هر چه بهتر از لباس لینن خود، از شوینده‌های ملایم و بدون آنزیم استفاده کنید. علاوه‌بر این، توصیه می‌شود به جای استفاده از پودر لباسشویی از مایع لباسشویی استفاده کنید تا بافت پارچه لینن و رنگ آن حفظ شود.

 

به درستی اتو کنید

اتو کردن لباس لینن به اندازه شستن آن برای محافظت از آن اهمیت دارد. به همین علت، بهتر است نکات زیر را هنگام اتو کردن پارچه لینن رعایت کنید:

  • زمانی که پارچه لینن مرطوب است اتوپذیری بهتری دارد و چروک‌های آن راحت‌تر برطرف می‌شوند. در نتیجه، یا لباس خود را قبل از این‌که به طور کامل خشک شود اتو کنید و یا با استفاده از اسپری آب اتو، آن را هنگام اتو کردن مرطوب کنید.
  • برای محافظت ار رنگ و ظاهر لباس، سعی کنید به جای روی لباس، پشت آن را اتو کنید.
  • برای این‌که چروک‌های لباس شما به صورت حداکثری باز شوند، حتما از بخار اتو نیز استفاده کنید.

 

سخن پایانی

پارچه لینن به عنوان یکی از قدیمی‌ترین انواع پارچه در دنیا، امروزه نیز محبوبیت و کاربردهای زیادی دارد. ما در این مقاله درباره پارچه لینن چیست، انواع لینن، ویژگی‌ها کاربرد و نحوه نگه‌‌داری آن صبحت کردیم.

همان‌طور که در متن گفتیم مانتوهای لینن به دلیل سبکی و خنک بودن می‌توانند بهترین انتخاب برای شما باشند. فروشگاه اینترنتی مانتو امین، انواع مانتوهای لینن با کیفیت بالا و طرح‌ها و رنگ‌های متنوع را عرضه می‌کند. شما می‌توانید بدون خارج شدن از منزل و به راحتی مانتو لینن مورد نظر خود را به صورت آنلاین ثبت سفارش کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *